Onze Franse collega deelde de onderstaande link en info:

Een super leuk Frans artikel over de zwarte bij in een ander deel van Frankrijk (kijk op de kaart hieronder). Ongeveer de laatste halte voor dat je naar de USA gaat vanuit Frankrijk, helemaal aan de westkant.

Kort samengevat:

* de bijen hebben zwaar vanwege de bekende redenen inclusief le frelon asiatique (Aziatische "USS Hornet")
* honingproductie in Frankrijk is minus 30%, meer import van honing en de prijs gaat uiteraard ook om hoog.
* maar in Ouessant is het anders. In de jaren 80 was de Varoa verantwoordelijk voor de destructie van vrijwel alle koloniën op het vaste land.

Samen met de parfumeur Guerlain waren een aantal imkers uit de Finistère (dat deel van Frankrijk waar het eiland onder valt) begonnen met het veilig stellen van de Zwarte Bij op het eiland door koloniën te verplaatsen uit le Monts-d'Arrée en hebben elke vorm van "hybridation" (het mengen van soorten) geweigerd.

Het is een beschermd gebied gebleken voor de Zware Bij, op jaarbasis is er niet meer dan 3% verlies. Het weer is vaak heel zwaar maar de Zwarte Bij is klein en robuust zoals het zwarte schaap uit Ouessant. En de Koninginnen leven twee keer zolang.
Ouessant is zelfs exportateur geworden van Koninginnen maar ook van volken. En le parfumeur Guerlain maakt goed gebruik van de zuiverheid van de producten in haar cosmetische lijn (o.a. met de honing en de gelei).
Een kleine paradijs voor de Zwarte Bij. Maar als een inwoner bedenkt om te mengen met gele bijeen uit het continent dan komen de eilandinwoners in opstand.

http://www.bretagne-bretons.fr/vie-revee-abeilles-noires-douessant/

Frankrijk en de zwarte bij